Blogul lui Florin Giurcă


09Jan2010
Untitled Un lucru despre care nu vrem sa vorbim
Nu e numai un film, daca ar fi numai un film, ce bine ar fi. Dar e viata, atata viata! Si atata moarte...
Un film despre solidaritate, s-a spus. Despre solidaritatea dintre doua colege de camera dintr-un camin studentesc, care face pe una dintre ele sa riste totul, libertatea, viitorul, familia, ca sa-si ajute colega intr-o situatie disperata (4 luni, 3 saptamani si 2 zile, regia Cristian Mungiu). Nu vreau sa repet ce s-a mai spus, despre calitatile admirabile ale filmului. Realizat cu mare economie de mijloace (este un film minimalist), reuseste sa creeze o stare de tensiune extraordinara. Vreau numai sa pun accentul pe ultima fraza din film, singura care arunca o cu totul alta lumina asupra faptelor: "Uite ce vreau eu: vreau sa nu mai vorbim niciodata despre asta". Si fraza precedenta, rostita cu voce tremurata, gatuita: "l-ai ingropat?"
De ce la sfarsit, dupa cele doua zile in care au facut toate lucrurile acelea oribile, nu rasufla usurate, nu se linistesc?
Daca ar sti omul dinainte (dar stie!) care este pretul pacatului...

 

Arhimandrit Arsenie Papacioc

Dumnezeu nu l-a lăsat neîmbogăţit pe om - are multe forţe în el ca să-l tragă spre cer. Asta nu înseamnă că desfiinţăm iadul, că mulţi se duc în iad pentru o nepăsare nejustificată. Păcatul este crunt, este extraordinar de grav. Cum adică, nu ai avut atâta putinţă, suflete, să te închini, să te rogi? Pentru ce nu te-ai rugat? Pentru ce te rogi superficial? De ce uiţi să te rogi? Burtica nu o uiţi că e flămânda? Cui cerem noi? Cerem la un director de instituţie?

Mare duşman, nesuferit duşman este nepăsarea, delăsarea. Cine spune aceasta? Cei de sus, cei mântuiţi, care au mişcat puţin în bine să nu rămână nici reci, nici căldicei. Nu simţi nevoia să ţii şi tu legătura cu Cel care te-a creat? Stai ca o scândură pe care o bat ploile şi putrezeşte. Nu eşti în stare să intri în construcţia întregii tale vieţi, cum ar face o scândură dacă e prelucrată? Rugăciunea este viaţa noastră. Duşmanul este lipsa de credinţă în Dumnezeu, lipsa educaţiei de a te controla - ce-i cu tine pe lumea aceasta? Cum zic şi poeţii: Dacă suntem născuţi numai până la moarte, atunci de ce mai suntem născuţi? Urmează viaţa de dincolo de moarte. Intre timp şi Veşnicie este numai un pas - dar teribil.

Post tema
postat in categoria filme la tema avortComentati aceasta stire
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1726