Blogul lui Florin Giurcă


10Mar2013
Untitled

Ultimele scrisori ale lui Ioan  Iluța din Tășad

 

 

Acesta este un apel catre oricine îl cunoaște sau a auzit de Ioan Iluța din Tășad, Bihor, ca sa-i spună să ia legătura cu mine. Pe Ioan Iluța nu l-am cunoscut personal niciodată, doar am corespondat cu el, din clasa a V-a până în clasa a VIII-a. În clasa a VIII-a, prin decembrie, în mod surprinzător firul scrisorilor noastre s-a întrerupt. Patru ani mai târziu, în clasa a XII-a,  am  făcut o excursie laOradea, la Băile Felix, prilej cu care am mers și la Tășad, în speranța de a-l întâlni. Am întrebat oamenii de pe stradă, oameni din sat, dar nu am aflat nimic concludent. Unii ziceau că îl cunosc, dar din descrierea lor  se părea că este  vorba despre o confuzie de persoane. Eu căutam un băiat de 16 – 17 ani, nu un adult. Alții ziceau că a părăsit Tășadul cu mai mulți ani în urmă.

 

Dintre toți cei  despre care am povestit aici pe blog, el este singurul pe care nu l-am cunoscut personal. În rest, fie că e vorba de bunici, de tanti Maria,  vecinul Aladin,  domnul si  doamna Barlădeanu, Mariana și Luigi, de invatatoare și de  dirigintă, de Andreea și de ceilalți, toți aceștia sunt oameni reali, despre care am putut să scriu câte ceva ce mi-a rămas întipărit în  suflet. Toți aceștia  au un anumit lucru în comun:  nici unul dintre ei nu a cunoscut internetul, și cu atât mai puțin nu a relaționat pe  bloguri. Tocmai pe seama acestui lucru pun faptul că am putut să scriu despre ei. Relația cu fiecare dintre ei s-a întipărit în sufletul meu nemijlocit și nealterat de filtrele sau măștile pe care și le confecționeaza cineva când scrie despre sine. Mai mult, mi s-a părut mai bine, mai sugestiv sa împărtășesc aici pe blog mai puțin  idei  și mai mult trăiri. Mi se par singurele adevărate, ideile fiind de prea multe ori fabricate, înfrumusețate, nesincere.

 

Eu cred ca a cunoaste pe cineva in realitate, față către față, este adevărata cunoaștere a unei persoane. Am citit cu câteva zile în urmă, pe un foarte cunoscut blog ortodox, mesajele intristate ale unei unei cititoare  care se plângea că în viața reală nu găsește persoane cu care să se înțeleagă așa de bine ca pe aceste bloguri – se referea îndeosebi la potrivirea  pe aceeași lungime de undă a credinței și așteptărilor duhovnicești. Mi se pare simptomatic pentru impasul spre care ne îndreptam: subțierea comunicării inter-personale, distanțarea, înstrăinarea dintre noi. Este, cred eu, reversul medaliei acestui instrument de comunicare modern care este  internetul.

 

 

Iată câteva extrase dintr-una din ultimele scrisori ale lui Ioan Iluța. Incerc să-mi dau seama ce a provocat stoparea corespondenței noastre. Poate faptul că eram în clasa a VIII-a și începusem să mă preocup de examenul de admitere la liceu? Ar fi o explicație…

 

 

Tășad 15.07.1970

Dragă Florine,

Am primit scrisoarea ta și m-am bucurat  nespus de mult aflând că te simți bine împreună cu famila ta și că la voi la Dumitrești nu au ajuns apele [în acel an au fost mari inundații în țară, ca și acum…]. Nici în Tășad nu au fost inundații, ci Tășadul e tot acela dinainte.

 

Datele pe care le ai despre echipa Romaniei sunt greșite. Romania ocupă locul 10 la egalitate de puncte și golaveraj cu echipa Belgiei, nu locul 6 cum mi-ai scris tu [este explicabil, deoarece corespondența făcea o săptămâna pe drum]. Dintre jucătorii români cel maimult mi-a plăcut Dinu și Dumitrache care au jucat pe “Monumental Jalisco” din Guadalajara [era în desfașurare Campionatul Mondial de fotbal din Mexic]

Actorii mei preferați de filme sunt: Alain Delon, Jean Marais, Jeanne Moreau și Rita Pavone [asta era mai mult cântăreață, dar a facut și câteva filme].

Aș fi curios să aflu părerea ta [noi făceam schimb periodic de clasamente cu actori, filme, cantareți Și fotbaliști].

 

Eu închei mica mea scrisoare dorindu-ți vacanță plăcută, plină cu surprize plăcute și fericire!

 

Post tema
postat in categoria povestiriParohia Petresti


Sat, 09 Mar 2013 11:29:52 Florian Judea: Stimate domn, M-am nascut in localitatea Tasad,iar la data scrisorii publicate aveam doar 1.5 ani,dar asta nu ma impiedica sa va ajut. Spuneti-mi cati ani avea semnatarul scrisorii la data respectiva si care era adresa de pe plic la care ii scriati(numele strazilor au ramas dar s-a modificat numerotarea caselor de 2 ori.Daca mai aveti date despre familia lui Iluta Ioan mi-ar fi de folos in a-mi usura cautarea,deoarece in Tasad sunt mai multi care poarta nume identice,fie ca sunt rude sau nu.Sa dea Dumnezeu sa mai fie in viata(au trecut 43 de ani).Scrieti-mi va rog pe adresa de email ************* Sa aveti o viata linistita. Florian Judea

Sun, 10 Mar 2013 01:04:16 admin: Buna ziua, Va multumesc pentru mesajul dumneavoastra, e o intamplare intr-adevar nemaipomenita ca am gasit pe cineva care sa poata sa ma ajute. Am in fata scrisorile primite de la el, si din fericire am gasit intr-un loc informatia exacta: sat Tasad, strada Centru nr. 38, oficiul postal Mierlau. La data scrisorii, 7.12.1970, Ioan Iluta era in clasa a VI-a, deci avea 12-13 ani. Cele bune, sanatate si mantuire! Cu drag,

Thu, 23 Oct 2014 12:41:39 Mihai Buzatu: Sunt nepotul lui Ioan Iluta, Mihai din Franta, fiu lui Florentina. Din pacate bunicu meu a murit marti 14 octombrie 2014 la 86 de ani. Puteti scriemi pe tyrant44@hotmail.com.

Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:2611