Blogul lui Florin Giurcă


03Feb2012
Untitled

Troienele

 

 

Vechea mea lopată de zăpadă s-a rupt la codul galben de viscol de săptămâna trecută, așa încât pentru noul cod care începe azi va trebui să-mi cumpăr alta. Troienele care s-au format în jur nu au înca 3 metri, ca în deja celebrul viscol din ’54, dar suntem pe drumul cel bun.

 

Pe mine nu troienele de zăpadă mă supără, astea se vor topi cu siguranță, ci troienele grijilor pentru ziua de mâine. Cât de mult aș vrea să nu port altă grijă decât grija pentru propria mântuire! Adică, cu alte cuvinte, să nu am nici o grijă: nici grija salariului, nici a serviciului, nici a mâncării, nici a încălzirii, nici a sănătății, nici nimic altceva decât grija de a bine-plăcea lui Dumnezeu. Că asta e și voia Domnului, e limpede, căci spune: cautați mai întăi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate celelalte se vor adăuga vouă.

 

Nu știu cum se face însă că gândul ăsta îmi vine mai cu precădere atunci când focul grijilor se întețește mai mult, adică în toiul iernii, și în toiul crizei. În anotimpul călduros, din luna mai până pe la căderea brumei nu prea mai am griji legate de ce voi mânca și ce voi îmbrăca - căci nici lemne în sobă nu trebuie să bag, nici cartofii nu sunt degerați în cămară -  dar cu toate astea nici atunci grija pentru mântuire nu iese pe primul plan, ci mai mult se ascunde în spatele altor preocupări mai relaxate de weekend.

 

Că lucrurile stau chiar așa, o dovedește faptul că, din cele două volume ale Proloagelor cu viețile sfinților și povestiri din Pateric, pe care le am de vreo zece ani, din volumul unu (septembrie-februarie) am citit aproape tot, dar din volumul doi (martie – august) aproape deloc. Ceea ce mă îndeamnă la cititul din Proloage este tocmai  efectul lor liniștitor asupra   gândurilor. Treba asta nu merge cu orice fel de lectură:  am încercat cu Platon, am încercat cu Dostoievski,  dar cum pun mâna pe cărți cum îmi vine să le arunc cât colo.  Cartea asta, Proloagele, este scrisă foarte curgător, scurt și la obiect. Citești și asimilezi repede esențialul.

 

Lectura din Proloage nu este însă prin sinea sa  căutarea mântuirii  ci numai un know haw  al căutării. Pentru a pune în faptă cunoștințele acumulate, e nevoie de acțiune, e nevoie să ies din casă. Stati numai să treacă ninsoarea și viscolul ăsta,  și să vedeți atunci ce pârtie grozavă o să fac în jurul meu!

Post tema
postat in categoria articole la tema codul galbenParohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1360