Blogul lui Florin Giurcă


26Aug2010
Untitled

Mică istorie a tehnicilor  populare.  1 - torsul

 

Mai știe cineva cum arată un fus? Fusul e o piesă din lemn strunjit, alungită, frumos ornamentată, folosită la formarea și răsucirea firului de lână. Fusul se sprijină cu  unul din capete de un suport tare, masă sau dușumea, iar cu trei degete de la mâna dreaptă i se imprimă o mișcare de rotație în jurul axei sale. Firul se extrage  cu mâna stângă dintr-un caier, care este un norișor de lână dărăcită – seamănă cu vata de zahăr.  În jurul fusului se înfășoară firul de lână, care se numește acum “fir de tort”. De pe fus, firul de lănă se înfășoară în etapa următoare pe un ghem. Cu ghemul se joacă pisica.

 

Aici voiam să ajung. Fusul, rotindu-se pe scândură, scoate un zgomot sonor, un fel de rrrrrr… rrrrrr… Firul de lână răsucit se numește “fir de tort”, iar operațiunea de extragere și răsucire a firului de tort se numește a toarce, sau tors. De la cuvantul latinesc torquere, a intoarce, a răsuci. Și fiindcă pisica era de față când s-a întâmplat aceasta, i s-au dat și ei drepturi de coautor: și  pisica toarce, împreună cu bunica.

 

De la o vreme, numai pisicile au rămas însă cu străvechea activitate. Îmi aduc aminte ca prin ceață, de pe vremea când eram mic-mic, cum se dărăcea lâna în casă,  cum se torcea, cum se vopsea, cum se țesea. Femeile bătrâne făceau aceasta, bunicile și străbunicile.  Tot ele au continuat să poarte ciorapi și ilice de lână împletite  cu mana lor până pe la sfârșitul secolului 20.  O pereche de ciorapi de lână îngloba munca unui an de zile, dacă socotim de la tunsul oilor.

 

Un an de zile în care se făceau bineînțeles și altele. Erau și zile de muncă, și zile de sărbătoare, și duminici, și vecernii, parastase și sfinți în calendar. Era un an de zile complet. A trăi egal cu a te ruga,  a te hrăni, a te îmbrăca, a munci. Mai este oare timpul nostru de astăzi complet?

 

Tu, nu te îngriji pentru ziua de mâine ce vei mânca sau cu ce te vei îmbrăca…

Parohia Petresti

Sun, 28 Jul 2013 08:19:59 Cristi: Multumesc pentru articol.

Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:4146