Blogul lui Florin Giurcă


15Jan2010
Untitled

Stirile zilei

 

Ministrul de finante Vladescu doreste impozit forfetar pe activitatea de pompe funebre. Stoparea evaziunii fiscale in acest sector economic e intr-adevar stringenta, se ingroapa mult mai multi romani decat  factureaza astia. Sau poate ca stie el ceva despre viitor, ce noi nu stim, ceva despre consecintele campaniei de vaccinare in urmatorul exercitiu  financiar.

 

La Finante este cu toate acestea „foarte misto”, ne asigura consilierul ministrului pe probleme de comunicare, dl. Andrei Gheorghe. Apropierea dintre politica si showbiz era de mult timp  evidenta, insa acum la Ministerul de Finante au fost angajati cunoscutii Andrei Gheorghe si Dan Bittman (Holograf). Desigur, urmeaza in viitorul apropiat, prin reciprocitate,  ca televiziunile sa angajeze ministrii din Guvern, iar tara sa fie condusa in sfarsit  transparent. De catre moguli, fireste.

 

Eliza a implinit 5 ani, e isteata, dragalasa si cuminte si se lipeste de pieptul mamei sale cu sfiala.  In urma cu 5 ani s-au facut la televizor zeci de talkshowuri si  s-au scris pe internet zeci de  hectare de pagini  de ideologie si morala pro si  contra Adrianei Iliescu, cea mai batrana femeie din lume care a nascut, fapt consemnat si in Cartea Recordurilor. Paginile  s-au scris, cuvintele s-au spus, intre timp Eliza a crescut si are 5 ani. La multi ani, Eliza!

 

 

Parintele  Iustin Parvu

Se zice că politica romānească e penetrată de curente străine, de interese ascunse ...

-   Dar noi avem politică? Noi avem politicieni? Nici pe departe... Politician īnseamnă om de mare prestigiu, de mare demnitate, īnseamnă om cult şi de caracter pe care să te poţi baza, care să-ţi dea garanţia că te duce pe drumul bun. Dar noi ce avem? Avem tot felul de aventurieri, de făcături care nu īnseamnă nimic nici pentru familiile lor, dar să mai īnsemne ceva pentru ţară, pentru neam...?!

-  Avem conducătorii pe care īi merităm, aşa se zice... Chiar n-am meritat altceva din 1989 pīnă azi decīt aceeaşi şleahtă de potlogari care ne-a tras īncet spre un Ev Mediu grotesc?

-  Da, e adevărat, dar ăia nu se aleg singuri acolo, de multe ori e prostia noastră. Dar ţi-i mai şi bagă pe gīt, ţi-i bagă pe fereastră chiar dacă tu īi dai afară pe uşă. Că lupul nu-l primeşti tu pe uşă, el sare peste gard sau intră pe unde simte locul mai slab.

 

-  Dacă ar fi să-i certaţi pe romāni, pentru ce i-aţi certa şi cum i-aţi certa?

-  I-aş certa că le-a dat Dumnezeu cele mai frumoase daruri şi ei nu par să fie conştienţi de asta. Intre daruri amintesc jertfa creştinească a īnaintaşilor, valorile culturale şi intelectuale, o biserică vie. Apoi au la īndemīnă un pămīnt care dă de toate, numai să īntinzi mīna, să-l sapi. Ei, cu toate astea romānul pare să nu se descurce, moştenirea primită este peste puterile lui să o administreze, să o sporească. Neamul e dezmembrat şi nu mai găsesc oamenii puterea să se unească īn acelaşi ideal, fiecare se crede mai presus de aproapele său şi de asta caută să-l īnfunde pe vecin, pe frate, pe prieten. Dumnezeu ne-a dat cele mai mari daruri, dar noi sīntem nevrednici să le stăpīnim. Sīntem un popor mai dezorientat şi mai neunit decīt toate celelalte popoare din jur. Am impresia că şi lucrările diavolului ne-au stăpīnit pe tot parcursul acesta, invidia aceasta mare a diavolului lucrează pentru că el ştie să acapareze minţile şi inimile slabe.

 

Ţăranul nostru aşa de scump, care a fost aşa de cinstit şi de muncitor īn toată istoria lui, acum nu se mai recunoaşte, a rămas parcă agăţat de istorie, umilit şi incapabil să fie la nivelul cerinţelor, laolaltă cu timpul lui. Şi-a pierdut pīnă şi costumaţia şi bunul simţ l-a pierdut, credinţa şi-a pierdut-o, speranţa nu mai zic. Că s-au īmprăştiat īn toată lumea, din America īn sudul Africii, unde nici nu gīndeşti, prin insule şi prin ţări aproape neştiute găseşti cīte un biet romān de-al nostru. Ce a ajuns ortodoxia noastră? Să se risipească īn lume, minată din urmă de lipsa de afecţiune şi de mijloace de acasă. Materialismul comunist, cel care l-a făcut pe om să-şi măsoare valoarea numai īn bunuri din astea, īn obiecte şi īn confort, l-a determinat pe romān să fie nemulţumit de ce are īn jur, să fugă īn patru zări, īn căutarea unui belşug pe care, cu puţin efort, l-ar putea obţine aici acasă...

 

Post tema
postat in categoria articole la tema Vladescu

Parohia PetrestiComentati aceasta stire
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1910