Blogul lui Florin Giurcă


22Dec2009
Untitled

Steaua de la Rasarit

 

Despre Steaua de la Rasarit  spunea cineva ca ar fi fost o supernova, care a explodat undeva demult, in constelatia Cygnus, iar ca dovada ca a fost asa,  iata: cronicarii chinezi au mentionat-o in letopisetul lor, pe hartie de matase si litere pictate cu pensula  in siruri verticale. Altcineva spunea: cu siguranta a fost o aliniere spectaculoasa de planete, caci in acea perioada efemeridele arata ca Jupiter, Saturn si Uranus s-au aliniat  si s-au suprapus aparent pe cer, lasand impresia unui singur corp ceresc foarte luminos. A mai venit cineva si a spus: ba nu, ci cometa a fost, cu siguranta.   Eu nu pot sa stiu ce a fost cu adevarat  aceasta stea, dar un lucru stiu: se supunea unei  vointe rationale, caci indica neabatut o directie anume, avea un scop, o intentie. Asta e un comportament cu totul exceptional pentru un corp ceresc, care stim ca se misca dupa legi mecanice, nicidecum indemnat de scopuri.  Exact ce spuneam mai inainte: oamenii de stiinta, ca sa poata sa  explice Universul, fac dintru inceput ipoteza i-rationala a inexistentei unei ratiuni in Univers. Hmmm… poate ca un viitor laureat al premiului Nobel va adauga la  setul de postulate ale lui Euclid si pe al saselea: exista Dumnezeu.

 

Isaia Pustnicul

 

Dacă vorbiţi între voi cuvinte din Scriptură, cel ce ştie şi înţelege, să nu-şi arate pe faţă fratelui cunoştinţa sa, ca să-l odihnească cu bucurie. Tâlcul acestui lucru este smerenia înaintea fratelui tău.

Cel ce cugetă la înfricoşatul scaun de Judecată, la care trebuie să se înfăţişeze, se străduieşte ca să nu ră­mână cu gura închisă, fără cuvânt de apărare, în acel ceas înfricoşat.

Nu căuta să afli lucrurile acestei lumi, ca să nu te asemeni latrinelor, unde fiecare deşartă ceea ce are în pântece şi de unde se răspândeşte mare putoare. Ci fii, cu curăţia, un altar al lui Dumnezeu, pe care preotul cel lăuntric să aducă tămâie fără întrerupere, dimineaţa şi seara, încât altarul să nu fie niciodată fără tămâie. Cere lui Dumnezeu să-ţi dăruiască simplitate şi tărie, şi să te scape de tot ce este împotriva acestora, adică de vicle­nie, iscodire drăcească, curiozitate, iubire de sine şi de răutatea inimii; căci cei ce le fac pe acestea îşi pierd toa­te ostenelile. Iar omul care se teme de Dumnezeu şi as­cultă de conştiinţa sa, Dumnezeu îl învaţă pe el tainic, cu mult mai mulţ decât am zis. Dar dacă omul nu-i stăpân pe sine, casa lui se află în voia soartei şi intră cine vrea, inima sa nu ascultă de dânsul, ci de vrăjmaşul său.

Dacă trebuie să mergi să faci un lucru oarecare, să nu nesocoteşti pe fratele tău, mergând singur, şi lăsându-l pe el să sufere în conştiinţa sa în chilie, ci zi-i cu dra­goste: „Vrei să mergem împreună?", şi dacă vezi că-i ocupat în acel moment, sau nu se simte bine, nu te grăbi, zicând: „Acum trebuie să merg", ci zăboveşte puţin întorcându-te la chilie, cu dragoste compătimitoare. Fereşte-te să te împotriveşti fratelui cu ceva, ca să nu-l mâhneşti.

Dacă cineva locuieşte cu tatăl sau cu fratele său, să nu se poarte niciodată ca un străin, ci să ţină seama de cel cu care locuieşte. Iată pacea şi ascultarea.

Dacă locuieşti cu tatăl sau cu fratele tău, să nu ai vreo prietenie ascunsă cu cineva sau să scrii scrisoare în ascuns ca să nu ştie fraţii care sunt cu tine, căci aceasta ar fi pieirea ta şi a lor.

Dacă locuieşti cu cineva mai mare decât tine, să nu faci vreo faptă de milostenie faţă de vreun sărac, fără să-l întrebi pe el mai întâi; pe ascuns să nu o faci.

Dacă întrebi în legătură cu gândurile tale, nu în­treba după ce te-ai desăvârşit, ci spune ceea ce te luptă în prezent: fie că e vorba să-ţi schimbi locul, fie să înveţi a face vreun lucru sau a-l schimba, fie să locuieşti cu ci­neva sau să-l părăseşti. Intreabă cu libertate, înainte de a o face.

Dacă întrebi despre bolile, despre patimile sufle­teşti sau trupeşti care te stăpânesc, nu întreba despre ele ca şi cum nu le-ai avea, ci întreabă despre rana ta, zi­când: „Am fost rănit", ca să-ţi fie îngrijită rana.

Dacă vorbeşti despre gândurile tale, nu fi făţarnic, şi nu spune una în loc de alta, sau ca şi cum s-ar fi întâm­plat altuia, ci spune adevărul şi fii gata să faci tot ceea ce ţi se va zice, căci altfel te batjocoreşti pe tine şi pe bă­trânii pe care îi întrebi.

 

Post tema
postat in categoria articole la tema ateism

Parohia PetrestiComentati aceasta stire
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1905