Blogul lui Florin Giurcă


06Oct2010
Untitled

Schimbare de stil

 

 

În vara asta a fost la noi în oraș o expoziție de haine de piele, organizată de municipalitate  în spațiul ocupat până nu demult de un magazin de electrocasnice care a dat faliment. M-a ispitit și pe mine cineva să intru și să-mi cumpăr o geacă, pentru la toamnă, când s-o lăsa frigul. Am probat-o, m-am uitat în oglindă și mi-a plăcut. De îmbrăcat am îmbrăcat-o abia zilele trecute. Reacția colegilor, la serviciu:

- Ia uite ce față de motocilclist! Zice unul.

- Rocker! Zice altul.

 

Ce-i drept, geaca are niște fermoare, epoleți și guler cazon, dar la magazin când am probat-o  nu mi s-a părut excesivă. Acum, asta e,  o port așa, o să-mi schimb stilul la îmbrăcăminte. Ca să dea mai bine, mi-am mai luat niște blugi negri, un tricou negru cu ceva imprimat acolo,  să se asorteze. Dar totul până la piercinguri. Nu-mi voi pune niciodată cercei în ureche sau în sprâncene. Așa zic acum.

 

Avem niște limite. Cine ni le-a trasat? Educația, părinții, școala, religia, prietenii, anturajul, societatea. Adică ba nu, de trasat ni le trasăm noi înșine, cele de mai sus sunt doar factori formativi. Citesc de pe un blog, văd o poză într-un tabloid,  vad o vedetă la Măruță, văd o haină într-un magazin - și-mi formez o trebuință pe care ieri nu o aveam. Îmi extind limitele.

 

 Sau pot să mi le contractez, dimpotrivă. Asta ar fi  un gest de renunțare. Cineva zicea odată pe un blog (blogosfera, ce  fântână nesecată de inspirație!) că femeile fac păcat greu dacă poartă  pantaloni, că așa scrie în Biblie. Și chiar scrie, am văzut și eu, dar nu scrie chiar despre pantaloni, ci scrie să nu poarte femeile straie bărbătești și nici bărbații straie femeiești (pe vremea lui Moise nu cred că se purtau pantaloni). Deci dacă o femeie renunță la purtatul pantalonilor, pe temeiul celor de mai sus, își va restrânge limitele, se va cenzura mai tare. O alta însă va spune,  ca să-si salveze garderoba, că nu tot ce s-a dat în Legea Veche ni se mai poate cere nouă, ca de pildă tăierea împrejur.

 

Nu e bună însă justificarea asta, pentru că tăierea împrejur se cere sau nu se cere în funcție de un adevăr mai înalt, duhovnicesc. Ori, ce adevăr duhovnicesc poate să dea voie la purtatul fustei de către bărbați? Mult mai simplu ar fi de judecat așa: pantalonii sunt croiți pentru bărbați într-un anumit fel, iar pentru femei în alt fel. Deci femeile nu au decât să poarte pantaloni făcuți pentru femei, și nu încalcă nimic. Iar scoțienii sunt  liberi să poarte fuste croite pentru bărbați, și i-am scos și pe ei în felul ăsta.

 

Cum se poate întâlni nemijlocit opinia femeii în  pantaloni cu opinia bloggerului cu Legea lui Moise în mână? Pe bloguri, evident, căci în viața reală mai rar așa ceva. Și ce se naște din întâlnirea asta? Iată: la cei neimplicați direct, un  nou subiect de discuție. Pentru cei implicați, doar Dumnezeu cunoaște sufletul lor…

Post tema
postat in categoria articole la tema Blogosfera


Parohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1582