Blogul lui Florin Giurcă


31Dec2009
Untitled

Pofta buna!

 

In aceste zile cred ca subiectul  principal de discutie,  sau personajul principal, este salata boeuf.  Si cele care sunt impreuna cu ea. Si, ma gandesc eu, nici nu e asa de deplasat.  Imi aduc aminte,  cand veneam acasa de sarbatori , in vacante,  imaginea platoului  cu continut  galben si cu ornamente de gogosari, castraveciori, masline   si albus de ou  tronand in mijlocul mesei din sufragerie  era  punctul central de  interes.  Ce mai faci, esti bine, sanatos?  Ia niste salata boeuf!  Ai calatorit bine, nu a fost frig pe tren?  Nu, a fost cald, spuneam, cu ochii tinta pe platoul galben cu ornamente in forma de semiluna, rosii,  verzi  si albe.

Sarbatorile sunt facute ca sa le petrecem impreuna cu cei dragi. Ati observat asta? Chiar cand suntem departe, simtim nevoia sa trimitem un mesaj, sa dam un telefon. Este nevoia fireasca de comuniune, de a fi impreuna.  Nu salata boeuf este importanta aici, ci comuniunea cu cei dragi. Ei sa stie de noi, noi sa stim de ei. Sa ne avem unii pe altii in grija.

De aceea,  paradoxal,  salata boeuf devine deodata  importanta.  Poate mai importanta pentru cel care o pregateste .   Pentru ca  atunci cand alte daruri nu pot sa fac,  nici sa fac versuri, nici sa cant, nici doua vorbe mangaietoare nu pot rosti,   atunci  bunavointa,  intentia cea buna,  se pot darui si astfel, sub forma  modestului platou frumos ornat cu  gogosari.  Drept pentru care dau aici aceasta reteta:  dragoste, ganduri bune si un sfat:  nu uitati de rugaciune!

 

Cuviosul Paisie Aghioritul

 

Binefacerile lui Dumnezeu lasă urme adânci în inimă

- Părinte, ce vrea Dumnezeu de la noi?

- Dumnezeu vrea de la noi bunăvoinţa noastră, in­tenţia noastră cea bună, pe care s-o manifestăm fie şi prin putina noastră nevointă făcută cu mărime de suflet, şi simţământul păcătoşeniei noastre. Pe toate celelalte ni le dă El. In viata duhovnicească nu este tre­buinţă de braţe solide. Să ne nevoim cu smerenie, să cerem mila lui Dumnezeu şi să-I fim recunoscători pen­tru toate. Cel care se predă pe sine în mâinile lui Dumnezeu fără nici un plan al său, trece în planul lui Dumnezeu. Cu cât omul este mai alipit de sinea sa, cu atât rămâne în urmă, nu înaintează duhovniceşte pen­tru că împiedică mila lui Dumnezeu. Ca să sporească, este trebuinţă de multă încredere în Dumnezeu.

Dumnezeu în fiecare clipă mângâie inimile tuturor oa­menilor cu dragostea Sa, dar noi nu înţelegem aceasta deoarece inimile noastre au prins piatră. Dar de îndată ce se va curăti, inima omului se va înduioşa, se va topi şi va înnebuni, pentru că va vedea binefacerile lui Dumnezeu, Care pe toţi îi iubeşte la fel. Pentru cei care se chinuiesc, îl doare, pentru cei care trăiesc viată duhovnicească Se bucură. Dacă numai cugetarea la binefacerile lui Dumnezeu poate „să arunce în aer" un suflet mărinimos care se gândeşte la ele, cu cât mai mult dacă se gândeşte la păcatele lui şi la multa milostivire a lui Dumnezeu! Atunci când omului i se curătesc ochii sufletului, vede purtarea de grijă a lui Dumnezeu, o simte şi o trăieşte cu inima sa cea descojită şi sensibilă şi se topeşte de recunoştinţă, înnebuneşte în sensul cel bun. Pentru că darurile lui Dumnezeu, atunci când omul le simte, prici­nuiesc dâre adânci în inima lui, o brăzdează. Iar apoi, când mâna lui Dumnezeu îi mângâie inima sa marinimoasă şi-i atinge crăpăturile, omul explodează lăuntric şi i se măreşte recunoştinţa sa faţă de El. Cei care se nevoiesc, îşi simt păcătoşenia lor şi binefacerile lui Dumnezeu şi se încredinţează pe ei înşişi marii Sale milostiviri. Işi înalţă sufletele lor în Rai cu mai multă siguranţă şi cu mai puţină osteneală trupească.

 
Parohia Petresti

31.Dec.2009/22:18: Anca-Maria; comentariu: Buna seara...!

Foarte, foarte frumos textul cu salata... Minunat...! Va multumim...!

Sarbatori fericite alaturi de cei dragi...!!!

31.Dec.2009/23:10: f.g.; comentariu: Multumesc, asemenea si dumneavoastra, sanatate si bucurii duhovnicesti!

28.Dec.2010/19:59: admin; comentariu: Pentru ca articolul acesta este foarte accesat, mai ales in perioada Sarbatorilor de iarna, am revenit cu o completare: http://www.parohia-petresti.ro/postate/De_Craciun_fii_mai_bun.php


Comentati aceasta stire
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:15409