Blogul lui Florin Giurcă


07Apr2011
Untitled

Repetiție la Canonul cel mare

 

Ieri la Canonul cel Mare am avut o nedumerire: pentru ce se adreseaza stihuitorul (si cu  el totodata si ascultatorul) propriului sau   suflet ca unei persoane straine:  “suflete al meu”?

ascultã, suflete al meu, pe Domnul…    sau: „o, suflete,  rãnitu-m-am, vãtãmatu-m-am…”  

si tot asa in foarte multe locuri. Intreg Canonul este un fel de mustrare adresată sufletului, in care cel care aduce mustrarea sunt eu, iar cel mustrat este sufletul meu.  Sa fie oare o figura de stil, cu scopul  pedagogic de a ne face să  intelegem mai usor ideile? Cine sunt eu, si cine este sufletul meu? De ce suntem  arătați  ca două persoane separate?

Nu am căutat pe loc răspunsul la această întrebare, ci am lăsat versetele să se succeadă mai departe,  întrețesute neincetat de suspinarea  „Miluește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”.

Și atunci am înțeles că eu sunt alcătuit dintr-un suflet și un trup, deși  aici pe pământ toată grija sufletului meu este pentru trup. S-ar zice că sufletul rămâne undeva în spatele cortinei, iar cel care este vizibil și care susține întregul spectacol este doar trupul. Sufletul este un fel de sufleur sau regizor nevăzut. Deci partea gânditoare din mine, care ține de suflet, nu se vede pe sine, ci vede doar trupul.

Dacă sufletul nu se vede pe sine, atunci cum să se cerceteze, cum să se îndrepte? E nevoie de o detașare, de o desprindere, ca să se vadă ca din exterior. De aici rezultă necesitatea acestei dedublări stilistice.

Dar mai este ceva. Acel refren  Miluește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă” mă repune permanent în integralitatea persoanei mele  trup și suflet în fața lui Dumnezeu, în postura de a cere milă, așa cum va și cere de-adevăratelea la Judecată. Deci Canonul cel mare este ca o repetiție a Judecății particulare. Ca o repetiție fără public, în care eu interpretez  și rolul Celui care mustră și rolul celui mustrat.

De aceea Canonul pare a fi un dialog între două persoane. Pentru că chiar așa și este, un text pentru doi.

Post tema
postat in categoria articoleParohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1466