Blogul lui Florin Giurcă


24Feb2010




Untitled

Recensamant agricol

 

-Tanti Maria, strig eu din spatele portii masive, de tabla. Ai oua?

-Am, draguta, cate sa-ti aduc?

-Cate ai, zece,  douazeci.

Niciodata nu avea mai multe, ba s-a mai intamplat  sa nu aiba deloc.  Le da putin mai ieftin  decat la supermarket, si intotdeauna mai pune unul pe deasupra,  bonus. Pentru sufletul mortilor, zice ea.

 

In curtea  de vreo 50 de metri patrati din spatele gardului, un caine legat, trei pisici calme si o duzina de gaini nestresate isi vad fiecare de treburile  sale. Un colt al curtii e ocupat de epava unei Dacii ruginite si de o semiremorca, ramase de la sotul ei, decedat in urma cu doi ani. Infarct. De la tanti Maria am cumparat cativa ani oua bio (caci mai nou mi-am tras si eu un cotet cu sase-sapte gaini fericite).

 

Nu e simpla, nici usoara  viata de vaduva, cu gospodarie taraneasca. Femeia, in etate de peste 75 de  ani, canta la strana, cu voce inalta,  cantece pioase despre Zaheu vamesul sau despre Fiul risipitor. In fiecare duminica are un cantec la tema, dupa Evanghelia citita -  vine cu un caiet ferfenitit cu versurile scrise de mana. 

 

-Da-te-ncoace  sa-ti spun ceva, zice tanti Maria. Auzi, bre, tare ma mai doare capul. Nu stiu ce sa mai fac. N-ai niste pastile de cap? Auzi, stii ca dupa ce mi-a murit barbatul, mi-i frica sa mai dorm singura acasa? Noroc cu animalele astea, tare mi-e mila de ele. Am doi cocosi, mi-e mila sa-i tai, nu vrei un cocos? Auzi, sa-ti spun ceva: tare mi-i rusini bre, n-am stiut sa cant cantecul cu Vamesul si fariseul. Am cantat altceva. Dar matale ti-ai dat seama, nu? Ca esti om desteptů

 

Rezemata de remorca e o bicicleta Tohan.   Tanti Maria nu face un hobby  din ingrijirea animalelor. Dimineata  si seara nu se uita cate o jumatate de ora la gaini, cu sufletul imbatat de fericire si plenitudine. Nu mangaie vacile grase pe ceafa. Nu, ea  incaleca pe bicicleta  si pleaca  la oras,  la Circa financiara sa-si plateasca impozitul in avans. A auzit ca baga astia impozit pe pensie, si nu vrea sa se stie datoare.

 

Anul acesta, prin decembrie,  vor veni sa ne numere ouale. Vom avea recensamant agricol, asa a poruncit Uniunea Europeana. La tanti Maria nu vor gasi mai mult de un cofrag.  

Post tema
postat in categoria articole la tema Impozite





Parohia Petresti



Comentati acest articol
Numele:



E-mail (nu va fi publicat):



Comentariul:





Vizite:1840