Blogul lui Florin Giurcă


08Jul2013
Untitled

Pe Ceahlau

Prin ce difera montaniarzii de restul oamenilor? Daca ii intrebi pe ei, o sa-ti spuna ca numai ei stiu sa aprecieze si sa respecte frumusetile naturii, spre deosebire de pantofari, care nu fac decat sa pangareasca, sa vulgarizeze, sa rapeasca, sa murdareasca. Da, montaniarzii sunt o secta. Asta era impresia mea dupa ce i-am cunoscut pe forumuri.

Dupa ce i-am cunoscut in realitate, am vazut ca sunt oameni care pot sa cante 100 de cantece melodioase la chitara si din voce fara sa aduca vorba despre of, dor, bani si dusmani, toale, cercei, masini si alte bunuri de larg consum. Sunt oameni care dau bunaziua la necunoscuti cand se intalnesc cu ei pe carari de munte, care pot lega o prietenie din cateva cuvinte si o strangere de mana, care nu se tem de straini, de urs, de intuneric, de ploaie, de prapastii, care isi iau cu ei copiii de doi ani in varf de munte, care nu barfesc pe vecinul, nu au grija zilei de maine, te ajuta la nevoie, etc, etc...

Pare portretul bunului samaritean ingemanat cu al tatalui fiului risipitor si al doctorilor fara de arginti. Nu poate fi decat o naiva iluzie. Toti suntem impovarati de pacate si patimi, iar drumetia montana si mitingurile cluburilor de montaniarzi nu sunt locul de adunare a sfintilor pe pamant. Nu, ci doar locul pentru o scurta dezbracare de haina metehnelor de zi cu zi.

In varful Ceahlaului, la 1700 de metri altitudine, unde nu se poate ajunge decat dupa 6-7 ore de catarat pe branci, s-a cladit un schit de calugari. In biserica, preotul citea molitfele de dezlegare pentru un grup de tineri imbracati in hanorace, cu ruccsacuri in spinare, ingenunchiati sub patrafir. Imparatia Cerului  se cucereste cu asalt, nu e nici o indoiala. Atat in asaltul de zi cu zi al greutatilor si lipsurilor, cat si in asaltul cararilor de munte. Numai sa nu pierdem din vedere scopul.

Post tema
postat in categoria articoleParohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1090