Blogul lui Florin Giurcă


13Dec2009
Untitled

De ce mi se pare ca televiziunea e  cel mai mare flagel al vremurilor noastre, cu mult mai virulent decat gripa porcina:  pentru ca actioneaza asupra timpului nostru exact cum lucreaza un gaz sufocant asupra globulelor rosii  din sange: gazul se combina definitiv cu globulele si le scoate din circuit. Secundele ceasului sunt globulele timpului nostru. Sunt in numar limitat. Iar televizorul-capcaun le consuma copios la masa de seara, cate patru ore pe zi. A sasea parte din viata  ochii nostri stau fixati  pe dreptunghiul fosforescent. A sasea parte din viata cutia craniana se goleste de continut si se umple cu cristale lichide si cu  plasma. Acestea sunt substante nocive pentru organism.

Oameni de stiinta, cautati, va rugam, un vaccin si pentru televior!

Dupa eradicarea pandemiei tv, urmeaza sa ne ocupam de urmatorul flagel: hipermarketurile.

 

Sfantul Teofan Zavoratul

 

   Rugaciunea

 

Cel mai mult să vă îngrijiţi de simţirea în rugăciune

Este rugăciunea în rânduiala ei? Rugăciunea este întotdeauna expresia relaţiei noastre cu Dumnezeu. Când rugăciunea este bună fierbinte, plină de osârdie şi atenţie atunci şi relaţia noastră cu Dumnezeu este bună. Atunci totul merge bine. Osteniţi-vă să vă întăriţi rugăciunea dacă ea a slăbit.

Când rostiţi cuvintele rugăciunii, cel mai mult să vă îngrijiţi de simţirea în rugăciune: de credinţă, de nădejde, de mulţumire, de căinţă, de lăsarea în voia lui Dumnezeu şi de toate celelalte.

Când vă vizitează vreun simţământ la rugăciune, opriţi-vă la el şi înfierbântaţi-l cât timp va rămâne în suflet. Iar când el pleacă chemaţi altul. Şi aşa toată ziua. Aceasta va fi rugăciune neîncetată. Simţirea uneori vine de la sine, iar alteori trebuie s-o provocăm. Cum? Prin meditaţii dumnezeieşti sau cugetarea la toate tainele credinţei, mai ales la lucrarea mântuirii şi la sfârşitul tuturor lucrurilor. Treceţi mai des cu mintea prin toate aceste lucruri şi neapărat unul va ajunge în suflet. Şi iată simţirea. Domnul să vă binecuvânteze!

 

Cum să ţinem cugetul şi simţirea îndreptate către Dumnezeu

Rugăciunile de dimineaţă de aceea sunt şi rânduite, ca să înrădăcineze în conştiinţă şi în inimă aceste două lucruri [cugetul şi simţirea către Dumnezeu]. Şi împreună cu ele să ieşim apoi la lucru. Dacă dimineaţa stârniţi acest lucru în suflet, înseamnă că v-aţi rugat aşa cum trebuie, chiar dacă nu aţi citit toate rugăciunile.

Să presupunem că dimineaţa v-aţi rânduit aşa şi aţi plecat la lucru. De la primul pas încep să vă lovească impresiile provocate de faptele, lucrurile şi persoanele care vă distrag sufletul de la Dumnezeu. Ce să faceţi? Trebuie să înnoiţi cugetul şi simţirea prin îndreptarea lăuntrică a minţii şi a inimii către Dumnezeu. Pentru ca acest lucru să fie mai uşor trebuie să vă deprindeţi cu o rugaciune scurta  şi să o repetaţi cât mai des cu putinţă. Orice rugaciune scurtă duce la acest lucru. Dar mai buna decat   toate este rugăciunea către Domnul „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu,  miluieşte-mă!" Osteniţi-vă să vă deprindeti  cu ea şi nu o lăsaţi până când nu vă deprindeti. Ea, după ce se va înrădăcina, va fi motorul care va va  îndemna neîncetat să staţi înaintea lui Dumnezeu  cu cugetul şi cu simţirea îndreptate către El. Iata tot programul vostru pentru lucrarea rugaciunii!

 

Despre importanta atentiei fata de Dumnezeu

Nu ştiu dacă să vă dau pravilă. Şi pentru ce să vă dau pravilă?! Căci faceţi numai ceea ce vă dau şi totul se termina aici. La aceasta trebuie să adaug: dacă există ceva cat de cat de neînsemnat, care împrăştie şi slăbeşte lucrarea atenţiei faţă de Dumnezeu să-l îndepărtaţi fara  părere de rău. Şi să faceţi numai ceea ce ajută la mentinerea  şi întărirea ei. Spre aceasta să îndreptaţi şi cititul, şi meditaţia, şi metaniile.

Orice îndeletnicire şi orice rânduială este bună daca  ajută la acest lucru. Nu are rost să-mi descrieţi îndeletnicirile. Dacă o îndeletnicire nu hrăneşte rugăciunea, trebuie să renunţaţi la ea şi să vă apucaţi de alta. De exemplu, deschideţi o carte şi începeţi să cititi  şi rugăciunea nu merge. Renunţaţi la ea şi luaţi alta. Dacă nici cu aceea nu merge, o luaţi pe a treia.  Dacă nici cu aceea nu merge renunţaţi la citit şi faceţi metanii  sau meditaţi. Trebuie să aveţi o rucodelie, care să nu vă împrăştie atenţia. Vechii egipteni stăteau toata ziua la rucodelie şi nu o lăsau nici măcar atunci când venea cineva la ei. Din când în când doar făceau metanii. Iar rugăciunea principală o făceau noaptea. La  unul scrie: „Roagă-te seara două ceasuri, apoi dormi şase ceasuri, iar după aceea scoală-te şi roagă-te pana când se luminează".

Când atenţia faţă de Dumnezeu este vie sj înlăuntru rugăciunea merge, atunci este mai bine să nu începeţi să faceţi nimic (acasă), ci să staţi jos, sau să vă plimbaţi prin casă, sau, mai bine, să staţi în picioare înaintea icoanelor şi să vă rugaţi. Când atenţia începe să slăbească să o întăriţi prin lectură sau meditaţie. Pravila este necesară pentru cei ce intră în mănăstire, ca să se deprindă cu lucrările sau îndeletnicirile monahiceşti. Dar apoi, când ei ajung la oarecare trăiri lăuntrice şi, mai ales, la căldura inimii pravila nici lor nu le mai este neapărat necesară. In general, de pravilă nu trebuie să ne ataşăm, ci să fim liberi faţă de ea, având o singură intenţie, ca atenţia plină de evlavie faţă de Dumnezeu să nu se împrăştie.

 

Post tema
postat in categoria articole la tema televiziune

Parohia PetrestiComentati aceasta stire
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1979