Blogul lui Florin Giurcă


17Jan2010
Untitled

La Sihastria, intr-o vara

 

Cum s-au petrecut lucrurile: prima data l-am cunoscut pe parintele Paisie in urma cu vreo 5 ani,   in ajun de Sfanta Maria. Mergeam eu prin Baragan, prin viroage si coclauri , si uite pe marginea soselei un calugar cu barba alba facand autostopul. Unde mergi, parinte? La Techirghiol, zice, sa ma intalnesc cu parintele Arsenie. S-a urcat langa mine, in dreapta, si cum aveam acelasi drum pana la Constanta, ne-am asezat pe povestit.

 

La cei peste 80 de ani – cat avea atunci - parintele are multe de povestit. A fost ucenicul pr.  Paisie (cel de la Sihastria), i-a cunoscut pe marii teologi si duhovnici:  pe parintele  Staniloaie, pe parintele Boca, pe parintele Cleopa. Despre fiecare dintre ei are amintiri. Uite doua indemnuri, sau povete, pe care le-a primit de la pr. Paisie si pe care mi le-a spus si mie si mi le-a repetat la despartire: niciodata sa nu vorbesti de rau pe cineva, dar niciodata (si a subliniat cuvantul asta), si inca ceva: daca esti intr-o adunare si se spun lucruri rele acolo, sa pleci caci vei da socoteala la Judecata pentru ca ai consimtit, tacand.

 Asa, la optzeci de ani, pe drum… zicea ca de la pr. Arsenie dorea sa mearga la pestera Sf. Andrei, care stiti tocmai unde este: in sudul Dobrogei. Si de acolo la manastirea Dervent, chiar langa Dunare.

 

Cum va spuneam, l-am regasit. Peste catva timp, intr-o vara, ducandu-ma pe la manastiri in Neamt, la Sihastria l-am vazut. Statea cu cineva de vorba, cu niste pelerini, dar l-am tras deoparte si l-am imbratisat, asa surpriza mare am avut. Nici lui nu i-a venit a crede. Am mai stat o vreme de vorba, am facut poze, si ne-am despartit. La iesirea din manastire m-a intampinat iarasi natura, cu stralucirea ei calma si distinsa. Daca  faceti un drum prin zona, cautati-l si amintiti-i de mine.   Nu va ganditi ca nu-l veti intalni, caci nu se stie…

 

 

Parintele Nicolae Steinhardt

 

La căsuţa de pe măgură a părintelui Cleopa ajungem cu greu. Se vede că fostul prigonit se fereşte, ori e supravegheat, ori amandouă.  Izbutim, prin intervenţia unor monahi cărora le explicăm ce-i cu noi (şi partea asta ia mult timp), a fi primiţi. Călugărul cu părul şi barba de-un negru intens, care se ţinea atat de drept, e cărunt acum şi impuţinat la trup. Ne opreşte cu bucurie mai bine de trei ceasuri la el, a rămas acelaşi vorbitor fluent. Ne invaţă despre ispite şi distincţia ce trebuie făcută intre ispitele din stanga şi cele din dreapta. Ispita din stanga, o ştim cu toţii: e a patimilor, a viciului, a răului. Dar se mai află şi una din dreapta, e mai surprinzătoare, provine din virtuţi şi calităţi, din dorinţa de a face binele.  (Evlavia satisfăcută de sine. Binele impus cu sila. Dumnezeu e sus in cer, toate-s bune pe pămant. Am har, ce-mi pasă, mă duc să-mi rod osul in colţişorul meu. Literatura pilduitoare, mieroasă. Moralitatea osanditoare ).  Putem cădea şi, prin aceasta, siguranţa nu incape nicăieri. Vivere pericolommente. Monahul cunoaşte lozinca nietzscheeană la fel de bine ca Mussolini. Viaţa monastică e tot atat de plină de greutăţi, hartoape, viroage, coclauri şi deznădejdi ca cel mai negru roman existenţialist.  Unde te-ntorci, numai capcane. Parois, zic existenţialiştii francezi. Ce salt se cere! 

La ieşirea din manăstire ne intampină iar natura: numai verde şi albastră, strălucire calmă şi distinsă. Ce mai prefăcătorie! Ispită din dreapta şi ea!

 
Parohia Petresti

23.Jun.2010/15:25: Agnes-Nusa; comentariu: Admin , sunt multe nesemnate ...as vrea sa intreb : cine semneaza serialul cu Tudor Vladimirescu ? aici , unul dintre margaritare apartine parintelui Steinhardt , dar si margaritarul de deasupra Jurnalului are un nume frumos ...banuim , dar ar trebui semnat tot ce se publica ... Cu recunostinta ...

23.Jun.2010/15:49: admin; e-mail: florin.fg@gmail. comentariu: Tot ce este nesemnat este incropit de mine cu mare greutate - si cea mai mare multumire pe care o am e ca va place. Doamne-ajuta!
FlorinComentati aceasta stire
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1903