Blogul lui Florin Giurcă


14Jun2010
Untitled

Ipoteca pe cutia milei

 

Dovleceii astia i-am pus mult prea desi. Nu m-am gandit cat de mult vor creste. Au facut niste frunze enorme, care acopera totul in jurul tufei, formand un fel de emisfera cu diametrul de aproape un metru. Firavele fie de castravete si fasole prinse sub palariile lor se straduiesc, fiecare cum pot, sa se strecoare in sus, agatandu-se de araci. Fiecare floare galbena, in forma de palnie creponata, elaboreaza in spatele ei, pe zi ce trece, fructe lucioase si alungite, exact ca atunci cand umfli un balon din cele subtiri si lungi. E prima data cand pun dovlecei in gradina. Zilele astea va trebui sa dau un search pe Google pentru  retete de mancare dietetica cu dovlecei, fara branza si fara smantana.

 

Dar, pana atunci, mai am de  prasit. Doua zile am lipsit, si iata ca pamantul este deja uscat si crapat. Abia ce m-am intors din mica excursie de sfarsit de an scolar, facuta impreuna cu absolventii clasei a VI-a, la Azuga, si trebuie sa iau sapa in mana. Am stat la o pensiune. Camere sub acoperis mansardat incinse  de soare, 36 de grade la umbra afara. Nici  racoarea muntelui nu mai e ce-a fost odata. Douazeci de copii zvapaiati si galagiosi pe care diriginta lor abia pridideste sa-i disciplineze si sa-i adune la masa, de doua ori pe zi.

 

-Ce ti-a placut cel mai mult in excursie? Intreb  o fetita la sfarsit.

-Ca am fost impreuna cu colegii!

Frumos raspuns. Copiii s-au jucat toata ziua, s-au simtit bine. Au dansat, au jucat billiard si jocuri de carti, au fost pe munte.  Dar nu distractia ca atare i-a placut fetitei, ci faptul ca a fost impreuna cu colegii. De ce as fi acum carcotas si mi-as aduce aminte ca n-am vazut pe niciunul spunand o rugaciune inainte de masa? Sau doar facandu-si o cruce,  pe ascuns, deasupra farfuriei?  De ce-as mai aminti ca in  toata unitatea de cazare nu era nici o icoana, in schimb pe peretii restaurantului erau frumos inramate reclame de colectie cu tigari marca Lucky Strike? La intrarea in local, un afis  lipit pe usa anunta: “In aceasta pensiune fumatul este permis, conform OG numarul.. din data…” Asadar, iata ca Guvernul a dat o ordonanta care nu ca ne obliga sa fumam, dar ne creeaza tot cadrul legal, ne ocroteste daca vrem sa fumam.

 

 Si brusc mi-am dat seama de ce toate Guvernele  se intrec in a lua masuri de scoatere a icoanelor din scoli si spatii publice. Brusc am realizat de ce crucifixul a devenit subit dusmanul public numarul unu (dupa Italia se pregatesc Spania si Romania, Germania si tarile nordice. Franta este deja interzisa de mult). Pentru ca urmeaza executii publice.  Pietele se vor inrosi de sangele  datornicilor executati silit. Bancile, cu capetele acoperite de glugile  tuguiate, avand in  mainile vanjoase ridicate deasupra capului securi cu doua taisuri, se pregatesc sa verse pe caldaramul fierbinte sange de crestin insolvabil.

 

 Te-au ademenit sa iei credit, cand te imbiau   cu case si masini, cu frigidere, plasme TV  si masini de spalat?  Si nu au pomenit nimic despre  viitoarea criza?

Ce, vor sa spuna ca nu stiau nimic? Ah, ce dulce si candida nevinovatie! Imaculatii creditori, cu masca pe figura, sunt iata  pregatiti  ca sa ne ia gatul.

 

 Si atunci, ca sa nu se poata identifica nimeni cu martirii din vechime, Statele s-au lepadat din timp de orice legatura cu credinta si religia. “Sunt nevinovat de sangele acestora, eu sunt un Stat ateu”, zice noul Pilat al zilelor noastre. “Luati-l!”. Ca sa nu devenim in acest fierbinte sezon estival o natiune de Brancoveni,  Guvernul si-a facut din vreme temele.

 

Statul nu mai are bani la buget. S-a plans, s-a jeluit, a dat spectacol. Vaduvele vor avea insa pururea un banut, pe care il vor pune negresit si pe viitor  in cutia milei.  Cutia milei  nu mai este insa a lui Dumnezeu, cutia milei este  ipotecata de catre  Banca. Deoarece Catedrala, cu tot ce este in ea, apartine de astazi Bancii.

Post tema
postat in categoria articole la tema Banci

Parohia PetrestiComentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1879