Blogul lui Florin Giurcă


22Feb2010
Untitled

Indignarea tovaraseasca

 

Aparent, sfaturile care urmeaza par derizorii, potrivite unor preocupari neinsemnate. Cine se mai oboseste astazi sa acorde putina atentie unui stil de viata demult iesit din uz, sau sa ia aminte la sfaturi din gama „cum sa mananci, sau cum sa saluti”, cand oala fiebe pe foc din pricina evenimentelor catastrofale, si din pricina indignarii in fata faptelor abominabile de care  aud in fiecare clipa?   

Indignarea tovaraseasca a devenit aproape un sport national pe canalele virtuale. Cineva scoate pe taraba o informatie (nici macar verificata sau „pe surse”, adica pe cuvant de onoare ca mi-a spus cineva, garantez) , si zece sar si incep sa se tanguie.  Iar cel care nu achieseaza la indignarea generala este  desigur  tradator.  Nu exista nuante.    Unii nici nu se mai obosesc sa produca informatia, ci trec direct la concluzii:  lumea e rea, lumea e ticaloasa, spalata la creier, incapabila sa mai judece normal – bineinteles inafara de mine si de aceia dintre cititorii mei care sunt de acord cu mine.

 

Acum, sigur ca n-am sa ma exclud nici pe mine din tabloul de mai sus, intrucat mi se pare ca m-am cam molipsit  si eu  de virusul  acesta al indignarii. Sa fie din cauza ca m-am preocupat de cele prea inalte pentru mine? Un lucru este sigur: sfaturile  care urmeaza mi se par mai de  nivelul meu, le inteleg si chiar as vrea sa le urmez.

 

Isaia pustnicul

 

Cercetează-te în fiecare zi, ce ai păcătuit şi, dacă te vei ruga pentru păcatele tale, Dumnezeu te va ierta.

Dacă un frate se apucă să vorbească de rău pe altul faţă de tine, nu-l asculta şi nu păcătui împotriva lui Dum­nezeu, ci zi-i cu smerenie: „Iartă-mă frate, că sunt un ti­călos; ceea ce spui este despre mine şi nu o pot răbda".

Dacă un frate te-a nedreptăţit şi cineva îl vorbeşte de rău faţă de tine, păzeşte-ţi inima, ca nu cumva răul să se aprindă în tine; adu-ţi aminte înaintea lui Dumnezeu de păcatele tale, că voieşti să ţi le ierte şi nu răsplăti cu rău aproapelui.

Dacă pleci undeva cu fraţi necunoscuţi, şi dacă se vede că sunt mai mici decât tine, dă-le cinstea cuvenită celor mari.

Dacă se întâmplă să intri la un prieten, lasă-i pe ei să treacă întotdeauna înainte, fie la spălat, fie pentru a fi serviţi şi nu te purta ca şi cum ei ar fi primiţi pentru tine, ci dă-le cinste, zicând: „Pentru voi mi s-a făcut această primire".

Dacă, fiind în călătorie cu fraţii, tu te abaţi la vreun prieten, pentru o treabă, şi dacă zici unui frate: „Stai aici", iar prietenul te opreşte la masă, să nu iei nimic în gură, înainte de a chema pe fratele, ca şi el să se întărească împreună cu tine.

Dacă eşti în călătorie cu mai mulţi fraţi şi nu poţi să-i iei pe toţi la prietenul tău, să nu-i nesocoteşti părăsindu-i în ascuns, ca să te duci să mănânci, ci împreună cu ei vezi ce-i de făcut şi ascultă cu smerenie ceea ce-ţi vor zice ei. Mergând împreună cu ei, să nu ai prea bună părere despre tine şi să nu fugi de treburile de rând.

Dacă, fiind în călătorie, vrei să mergi la vreun fra­te, iar el nu voieşte să te primească, de îl vei întâlni pe drum mai apoi sau de va veni la tine, fără să ştii, arată-i cea mai mare bunăvoinţă.

Dacă afli că cineva te vorbeşte de rău şi dacă apoi îl întâlneşti undeva sau vine la tine, primeşte-l cu faţă ve­selă şi binevoitoare şi nu pomeni cele auzite: „De ce ai zis aşa?", căci scrie la proverbe: Cel ce ţine minte răul, calcă Legea (Pilde 2l, 24).

Dacă sunteţi mai mulţi fraţi şi mergeţi la un frate sărac, să nu-l supăraţi cu cele de trebuinţă, ci cumpăraţi-vă cele de nevoie pentru hrana voastră, ca să mai şi ră­mână, şi mulţumiţi-vă cu adăpostul găsit la el.

 

Post tema
postat in categoria articole la tema Blogosfera

Parohia PetrestiWed, 27 Oct 2010 13:20:10 Doina M: Doamne ce mult primim in fiecare zi de la DUMNEZEU si ce putin ne cere in schimb dar si acel putin ni-e greu sa-l oferim chiar daca stim ca o facem in orimul rand ptr.noi ptr.sufletul nostru.Poate acest articol ne va face sa meditam mai mult.DUMNEZEU sa ne ajute.

Wed, 27 Oct 2010 13:36:42 admin: Sa te auda Dumnezeu, sora Doina!

Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1972