Blogul lui Florin Giurcă


21Sep2010
Untitled

Ghiveci cu cipuri și reportofoane

 

Eu sunt pentru  făcutul conservelor toamna.  Părerea mea este că o zacuscă, o salată de gogoșari cu   conopidă  sau un borcan de murături sunt lucruri foarte folositoare pe masă în lungile zile de iarnă. Pot fi asezonate cu multe feluri de mâncare, mai ales în timpul postului Crăciunului. Unii pun vinetele și ardeii copți  în congelator, sunt buni și așa. Îi scoți, îi dezgheți și îi folosești cum vrei: fie separat,  fie faci pe loc o zacuscă din ele sau altceva. După nevoi. Până la iarnă mai este, deocamdată merg în piață pentru cumpărături iar  borcanele sterilizate își ocupă locul rând pe rând pe rafturile cămării.

 

Cât anume din substanța și folosul legumei proaspete și individuale se mai păstrează în borcanele frumos aliniate? Unii spun că nu prea mult, ci doar aspectul exterior, și acela dacă s-a procedat cu iscusință. În rest, toate se amestecă unele cu altele și capătă un gust comun, în funcție de ce anume predomină în ghiveci. Sarea și piperul, ceapa prăjită, ardeiul iute, sosul de roșii,  iată ce va da tonalitatea dominantă. Subscriu la părerea asta. Ghicitul compoziției ghiveciului sau zacuștii devine un joc de perspicacitate cu invitații, la mesele festive.

 

Dar nu despre gogoșari și gogonele voiam să scriu, ci despre ceea ce fac mai nou unele bloguri superortodoxe antrenate în războiul întru cuvinte al  cipurilor. Mânați de o neliniște, ca să-și construiască grămăjoare de argumente pentru artileria digitală, merg unii după alții și  bat la ușa venerabililor  pustnici și nu pleacă de la ei fără măcar cu câteva video-clipuri  înregistrate pe telefonul mobil palmat. Cu cât pustnicul e mai bătrân și mai venerabil, cu atât cântărește mai tare, la kil (expresia unuia dintre ei). Ce contează că subiectul nu-l interesează, îi fac iute o scurtă punere în temă. Vin apoi, după vreo  două zile  ceilalți, de la blogul adversar, și îl iau din nou pe părintele “la mijloc” cu interogatorii. Părinte, ce v-au zis ceilalți? Ceilalți sunt împotriva noastră, să știți...

Cam așa ceva:

 

 

-          Parinte dar ii credeti cand zic ca nu-i periculos?
- Sigur, ca au zis ca sunt contra partidului, adica republica, guvernul
- Dar republica de cine este condusa? Nu de antihristi?
- Apoi na…uite ceva, mi-au pus capac sa nu zic nimica
- Cine? Vreun ierarh?
- Pai nu.. astia ..autoritatile.. au zis ca o sa fiu chemat… trebuie lucrat in asa fel…altfel…mai baiete, mai baiete e sfarsitul lumii …
S-amu vreau asa: dorinta mea este sa nu sufere nimeni din cauza mea …cum sa spun, Parintele Arsenie nu-i cu cipurile.. - Ba da!
- Si el?
- Da. El zice: Eu nu iau asa ceva. Pe mine ma cheama Arsenie si eu nu i-au asa ceva!
- Uite ceva, eu atata: n-am treaba cu cipurile… o spus cineva o vorba: acei de la Se (securitate) cauta sa faca o dezbinare si noi n-am fost atenti si amu cat pot a nu sta de vorba despre cipuri. Acestea sunt un fel de mergatoare, dar nu te vatama, asa am auzit, nu ne vatama. Daca are altul treaba lui, sa n-am eu. Pentru cei care se-ncurca (luand actele cu cip), a ne ruga pentru ei: Doamne ajuta sa scapam de el (de cip)!

 

Din acest scurt și concis dialog despre partid, republică, guvern, antihrist, ierarhi, sfârșitul lumii, Securitate, parintele Arsenie, cipuri, încheiat de părintele cu Doamne-ajută!, cei de la blogul adversar fac un proiectil apologetic cu concluzia: părintele este împotriva cipurilor, pe care îl aruncă în direcția primilor sosiți, a celorlalți. Care, de la același venerabil părinte, dar cu altă cameră de filmat, trăseseră o altă concluzie, una diametral opusă, cum că părintele nu este împotriva cipurilor:

 

- Auzi, uite ceva, ca pentru aieste, ”mergatoare”, am zis si eu, dar nu-s aiestea!

- Deci sunt inaintemergatoarele pecetluirii?

- Da! “Mergatoare”, da, asa… dar nu-s aiestea. Si totodata, uite ceva, ca daca ma forteaza sa iau cip, nu se intampla ni[mi]ca. Stii cand? Cand am bunavointa eu sa le iau si vorbesc de rau credinta! Dar daca ma pune sa fac, sa fiu supus de lege, atuncea nu raspund eu.

- Si chiar daca e pe buletinul de identitate?

- Poa` sa fie! Adica, cum sa spun? Vreau asa… Ca daca e ingaduit de la Dumnezeu, aiestea vin din cauza pacatelor: nu ne ducem la Biserica, ne invatam a ne dusmani, ne tragem la judecati, ca[u]tam fiecare sa luam viata fiecaruia. Vai de mine, suntem de plans! Doamne, fereste! Cat putem si cat ras-putem, trebuie sa… Dupa felul cum mi-a spus, nu mai are valoare de a mai da sfaturi lumii. Nu mai, ii gata.

- De ce, ca nu mai asculta?

- Toti le-nvart pe ‘cea parte… si nu-i mai bine sa tac din gura?

Acum, dacă n-ați înțeles  despre ce este vorba nu-i nimic, cele două bloguri superortodoxe fac fiecare în bucătăria proprie câte un ghiveci cu citatele din părintele plus bulionul, sarea și piperul din dotare și îl pun în vitrină. Pardon, am vrut să spun: îl postează în vitrină. Spre folosul și admirația publicului consumator de blog.

 

 

Post tema
postat in categoria articole la tema Cipuri


Parohia Petresti


Wed, 22 Sep 2010 10:19:58 fane: Mai facut sa rad , nu gluma . Fain ghiveci , ce mai ! Dar toata povestea asta are si o parte tragica , sa stii , care pe scurt poate fi spusa asa : "-bloger-ul A-iata ca parintele X spune ca NU ESTE DE ACORD CU CIPURILE -bloger-ul B-ba nu-i adevarat , am fost noi si am vorbit cu el si NU ESTE DE ACORD DE CIPURILE ..." si tine-o tot asa . De fapt toti spun ca cipurile nu sunt bune si ca , personal , nu le vor accepta si toata controversa pleaca de la cat de multa agitatie fac unii pe aceast tema , comparativ cu altii . Adica " noi vrem sa tropaim " si " sssst , mai incet ca ne aud vecinii " . Inca un aspect , pe care l-am observat chiar astazi : se pare ca ne apropiem de o impacare sau macar de o linistire a apelor dar cand sa se produca asta , apare cate un comentator care are mai multa evlavie la " michiduta " si care agita iar atmosfera si blogerii pica iar in plasa . Cred ca aici este marea buba , admin-ii acestor bloguri au lasat o prea mare libertate de exprimare comentatorilor si acestia ... s-au exprimat cum au putut ei mai omeneste . Mare ispita pentru toti ! Dar Bunul si Multmilostivul nu ne va lasa si ne va trezi la realitate si ne vom imbraca din nou in Duhul Lui . Sper din tot sufletul ca noi , toti , sa tragem cele mai folositoare concluzii din toata campania asta , se ne folosim de ele in cresterea noastra in smerenie , in insistarea in rugaciune si in intarirea convingerii ca DOAR Domnul le poate rezolva corect pe toate si nu mintea noastra cea ratacita . Doamne , ajuta-ne !

Wed, 22 Sep 2010 11:03:17 admin: Pai daca n-am mai rade si noi din cand in cand... :-) vorba parintelui Arsenie, "o stare de veselie, cu orice chip." Cu orice chip, nu cu orice cip :-))

Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1829