Blogul lui Florin Giurcă


24Oct2011
Untitled

Domnul Bordeianu, inspectorul și CNP-ul

 

Aceste fapte  nu sunt imaginare ci sunt relatarea unor întâmplări reale pățite de persoane reale în chiar zilele noastre. Am noutăți despre domnul și doamna Bordeianu. Săptămâna trecută au fost călcați,   dar  nu de fisc, nu de Garda Financiară, nu de revizia la centrala de gaze, nu de recensamant, nu de un gip, ci de hoți.

-Bună ziua, sunt controlor   de la Electrica și vreau să verific consumatorii  din apartamentul dumneavoastră, deoarece s-au facturat niște kilowați în plus in acest bloc, și trebuie să restituim banii oamenilor îndărăt, zice politicos persoana cu costum bleumarin în dungi și cravată cu patratele din fața ușii.

 

-Desigur, poftiți, dar nu vă descălțați, zice domnul Bordeianu, care când aude că are de primit, nu de dat bani, se arată cât mai binevoitor și mai cooperant. Aici e bucătăria, am un frigider, acolo e livingul cu televizorul color marca Orion și lustra cu trei becuri de 60 de wați, pe hol am baia cu o mașină de spălat Alba Lux Super 8 cu storcător. Nu e mare lucru ce avem, dar factura nu știu de ce apare mereu așa de încărcată în fiecare lună! Aici e vitrina cu suveniruri  de la Olănești, tot aici avem  și banii din casă de rezervă pentru  situații de urgență, cine și-ar putea închipui că îi ținem aici?!

 

Persoana care se dădea drept inspector de la lumină se așeză la masa din sufragerie, îndoi un colț din mileu și  își etală mapa cu documente, timp în care o trimise pe doamna Bordeianu în dormitoare să verifice prizele, dacă sunt cu  două  sau cu patru orificii. Poșeta doamnei, în care avea portofelul cu documente și ultima pensie a soților (pentru că domnul Bordeianu își depune pensia în mâinile soției deîndată ce o aduce factorul) atârna neglijent pe speteaza scaunului.

 

-Gata, am terminat raportul, scrieți aici CNP-ul și semnați, și vă dau imediat și  banii.  Aveți de primit… asa… șapte și cu opt,. zece, ținem doi, minus douăzeciși cinci… șaptezeciși doi de lei. Aveți să dați restul de la cinci milioane? Cincisute de lei noi, adică. Dacă nu aveți nu-i nimic, merg la vecinul de jos și schimb, și vă dau după aceea. Am început cu  ultimul etaj și continui cu apartamentele către parter.

 

Omul ieși în holul blocului și o luă pe scări în jos. Domnul Bordeianu închise zâbind  ușa în urma lui, dar  sentimentul  de ușurare din suflet i se transformă  nu mult după aceea în nedumerire și apoi  în neliniște vagă, când văzu că inspectorul întârzie nejustificat de mult cu banii “îndărăt”. Constată  apoi absența poșetei doamnei de pe scaunul din sufragerie, apoi dispariția economiilor din vitrină, care luaseră și ele drumul pe scări la vale.

 

-Și uite-așa am rămas păcăliți a doua oară în decurs de trei ani, zice domnul Bordeianu. Acum a fost totuși mai ușor decât prima dată, ne-a ușurat excrocul de numai opt milioane, atâta aveam în casă. O să trecem noi și de hopul ăsta… Prima dată ne-au “răcorit” țigăncile alea de șaisprezece milioane. Și numa’ știți de ce-am căzut în plasă? Că ne-a zis că are să ne dea bani! De-aia l-am primit înăuntru. Că sunt pățit, și trebuia să fiu cu băgare de seamă. Și pe urmă când mi-a cerut CNP-ul, am fost absolut convins că e pe bune, care șmenar vine și-ți cere CNP-ul cu intenții ticăloase,  ascunse?

 

- Uite, ăștia!

 

Ca de  obicei,  în preajma sfântului Dumitru mergem la Panciu după vin. Prin sate, echipe de recenzori bat pe la porțile gospodăriilor și locuințelor.  În  dupăamiaza senină de octombrie, crizantemele încă în floare înveselesc cu tonuri de galben și grena   marginile drumului. Câte un fuior de fum se ridică din grămezile  de frunze și deșeuri vegetale, adunate  din loc în loc. Da, vine iarna de acum, anotimpul  pregătirii și al așteptării…

 

Post tema
postat in categoria povestiri la tema recensamantul prizelorParohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1305