Blogul lui Florin Giurcă


02Aug2010
Untitled

De-ale gurii (de post)

 

Un bun prieten, care-l am eu de pe internet, spune ca pentru el este indiferent ce are în farfurie, când vine vremea mesei. Eu nu sunt așa. Eu nu pot să mănânc aceeași mâncare două zile la rând, astfel că sunt nevoit să-mi pregătesc zilnic de-ale gurii. Și pentru că e criză, și mai ales pentru că am mare neîncredere în ceea ce oferă industria alimentara petro-chimică, acord din ce în ce mai multă atenție verdețurilor care cresc în curte. Dacă te uiți atent pe jos, e cu neputință să nu găsești câte ceva bun de mâncare.

 

Ce părere aveți de preparatele industriale din soia? Când este post, supermarketurile fac stocuri de preparate din soia. Mai demult, ele purtau denumiri atrăgătoare, gen „salam de soia”, “pateu de soia”, “lapte de soia”, “branză de soia”. Sa fim serioși, toată lumea știe că e vorba de o glumă, preparatele respective nu coțin carne sau lapte. Si atunci, denumirile de salam, pateu, branză, la ce bun? Ca sa ne amăgească nostalgiile, probabil, și să le facă mai vandabile,  în închipuirea producatorilor respectivi.

 

Un cunoscut analist și  realizator  de situri ortodoxe   critica  cu ani în urmă  pe un forum al lui preparatele din soia. Întrebat de ce, a răspuns: nu e bine să te înhăitezi cu slujbașii satanei. Întrucât am rămas cu părerea de nezdruncinat că soia e un slujbaș al satanei, am rărit de atunci consumul pateurilor vegetariene. Dar dovlecelul, oare și dovlecelul e tot slujbaș…?

 

Până va da dl. Respectiv verdictul asupra dovlecelului, am gătit azi o ciorba de dovlecel, după o rețetă proprie, care seamănă la înfațișare și la gust cu îndrăgita ciorbă de burtă. Așa că am botezat-o

 

Pseudo-ciorba de burtă

 

1 dovlecel moderat

2 cepe potrivite

1 capațână de usturoi

2 linguri ulei

1 lingură oțet (din vin, sau  balsamic)

1 ceașcă orez

1 mână de fasole boabe și/sau mazăre

1 cartof

Cimbru, busuioc, piper, sare

 

 

Se călește ceapa cu puțin ulei, se taie dovlecelul în cubulețe (curățat de coajă) și se adaugă în cratiță; se pun cateva căni de apă cât să le cuprindă; se adaugă cartoful tăiat cubulețe, boabele de fasole, mazărea, cimbrul, busuiocul, piperul, sarea; se fierb vreo 45 de miunute până capătă aspectul unei ciulamale. Separat, se face un mujdei de  usturoi, frecat cu ulei de măsline și cu o linguriță-două de oțet balsamic (eu am preparat oțet balsamic acasă, din oțet din vin plus busuioc și cimbru din grădină).

 

Ciorba se servește cu sos de usturoi și oțet adăugat în farfurie.

 

Rezultatul este o ciorbă albă.  Dacă nu va place ciorba de burta, atunci facem undo și punem titlul Ciorba de dovlecel.

 

Post tema
postat in categoria articole la tema Bucatarie


Parohia Petresti

Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1760