Blogul lui Florin Giurcă


26May2010
Untitled

3. A dat mita si a scapat

 

 

In epoca noastra  post-moderna, oamenii nu mai au rabdare. Informatia tot mai abundenta ne invadeaza spatiul din toate directiile. Ziarele au adoptat pentru aceasta formatul tabloid, cu stiri scurte, constand aproape numai din titluri. Si poze, cat mai multe poze. O imagine se asimileaza rapid, se imprima direct pe retina, nu trebuie analizata. Nimeni nu mai are timp de analize, vrem doar flash-uri. Rezumate. Intravenos, daca se poate. Povestile lungi,  epopeile,  istoria in general, au pierdut rolul educativ, formativ de constiinte.  In locul lor, cataloage si portaluri web  dau linkuri tuturor. 

 

Istoria lui Tudor Vladimirescu, in caz ca ar mai prezenta vreun interes, ar putea fi prezentata astfel de catre un tabloid:

 

A dat mita si a scapat

 

Un tanar a fost dezbracat la piele si fortat sa stea  trei zile si trei nopti legat de un copac, cu mainile la spate.

Din fericire, barbatul  a fost salvat la timp de prietenii lui, dupa ce au  mituit autoritatile.

 

……………………………………………

 

Omul, intorcandu-se de la Varciorova si abatandu-se la crasma lui Tudor si dormind acolo noaptea, s-a dat la chefuiala, imbatandu-se. Oamenii de incredere ai lui Tudor i-au deslegat scrisoarea si au citit-o. Vazand cuprinsul, ca Tudor va fi mort, trimetandu-I imediat, inainte de a ajunge omul cel cu scrisoarea de la turci (niste oameni cu stirea). Acesti oameni, plaiesi de ai lui Tudor, ajungand la Baia de Arama, dandu-i  veste ca peste cateva zile el va fi mort, atuncea el a scris la toti prietenii sai ca cine poate sa aiba mai buna prietenie cu turcii de pe insula Ada-Kaleh, sa alerge imediat, ca va trimite si el cateva pungi de galbeni.

 

Atuncea, jupanul Gheorghe Duncea a alergat, cu cativa berbeci batuti si stupi de miere. Atuncea, turcii, dand increderea lui Tudor ca nu va fi omorat, ducandu-i jupanul Gheorghe Duncea inapoi aceasta stire, atuncea vataful Tudor, strangandu-i mana, spunandu-i  ca, daca va scapa de la moarte, va fi cel dintai frate al sau din intreaga Oltenie:

 

-         Niciodata nu te voi lasa, pentru ca ai fost salvatorul vietii mele!

 

Peste cateva zile sosind si pasa cu garda dupa el, in mijlocul pietii i s-au facut judecata, in Baia de Arama. Aducand pe martorul Covrea si marturisind pe sfanta cruce ca Tudor a oprit doua parti din bani, atuncea turcul – care stia tot secretul – a pedepsit pe Tudor sa-l dezbrace in piele, sa-l duca pe Muntii Baii si sa-l lege cu streanguri, cu mainile la spate de un stejar, trei zile si trei nopti. Si daca va fi vinovat, il vor manca fiarele salbatice de viu.

Atuncea prietenii lui, plaiesii, au facut garda in departare imprejurul lui, si l-au aparat de fiarele salbatice.

 

Dupa trei zile si trei nopti, gasindu-l incarcat de musca columbaca, care bantuie prin Oltenia, luand un ostas turc o craca dintr-un copac, cu fruza verde, a inceput sa scuture musca de pe el…

 

Ultima ora:

 

E uimitor cat de repede se transforma  gradinile si livezile in aceste zile de mai. Lastarii fragezi impung aerul, ridicandu-se, rosu-violaceu,  spre cer; vita-de-vie isi ascunde ciorchinii  printre frunzele serate, adanc palmat-lobate; in brazda, vrejul de fasole se infasoara  pe arac, in sens retrograd (in sensul acelor de ceasornic).  Ploile abundente din ultimele saptamani au scos la iveala, peste noapte, o puzderie de buruieni, din care notez la repezeala (sper sa nu ofensez pe nimeni prin omisiune sau discriminare): papadia, stirul, patlagina, limba-boului, limba-oii, placintica-vacii.

 

Cuvantul “buruiana” are insa o reputatie  proasta, ar trebui inlocuit in viitor printr-o expresie verbala, politic-corecta, care sa oglindeasca bio-diversitatea. O buruiana este o planta ale carei virtuti nu au fost inca descoperite, spunea un poet si filozof american,    Ralph Waldo  Emerson.

 

Post tema
postat in categoria istorice


Post tema
postat in categoria istorice

Parohia Petresti


Comentati acest articol
Numele:E-mail (nu va fi publicat):Comentariul:

Vizite:1804